Aanbod VO
Een goede presentatie geven blijft zelfs voor volwassenen een uitdaging. In de workshops leren presenteren krijgen de kinderen een uitleg over het geven van een elevator pitch en welke vaardigheden ze nodig hebben voor het geven van een goede presentatie. Na de uitleg gaan de leerlingen in groepjes aan de slag om hun eigen elevator pitch te bedenken. In de workshop leren de kinderen over de structuur van een goed verhaal, samenwerken én voor een publiek spreken.
Wat is een sollicitatie? en hoe bereid je die goed voor? Tijdens de workshop praten we met de leerlingen over hun ervaringen en duiken we in de perfecte voorbereiding. Samen bespreken we hoe je een goede brief schrijft en in rollenspellen oefenen leerlingen samen sollicitatiegesprekken. Tijdens de workshop doen de kinderen veel cognitieve vaardigheden op en leren ze zichzelf te presenteren. Ook leerde ze zich te verplaatsen in de ander en diens motivatie. De workshop was beschikbaar voor derdeklassers en ouder.
Welk profiel je op de middelbare school kiest is belangrijk voor je studiekeuze en latere loopbaan. Weten welke keuze je moet maken is voor veel kinderen lastig. Binnen het profielkeuze traject worden kinderen begeleid in het maken van een goed overwogen keuze. Deelnemers krijgen ondersteuning en begeleiding bij het maken van een profielkeuze.
Extra ondersteuning bij het maken van oefenexamens en persoonlijke uitleg voor het vak waar je moeite mee hebt kunnen het verschil maken tussen een voldoende of onvoldoende. Omdat examentrainingen vaak duur zijn, zijn ze niet voor ieder kind betaalbaar. Tijdens de meivakantie konden leerlingen 4 uur per dag bij Studiezalen terecht voor extra ondersteuning en begeleiding voor hun examens.
Alle Studiezaal leerlingen volgden het ‘leren leren’ traject. De workshops van leren leren, bestaande uit verschillende workshops over planning, motivatie en concentratie dragen bij aan het vermogen van de kinderen om zelfstandig en vol zelfvertrouwen aan hun schooltaken te werken. Ook leren de kinderen om in gesprek te gaan over hun leertechnieken, wat werkt voor de één werkt namelijk niet persé voor de ander
Examenleerlingen doorlopen het traject studiekeuze waarin er een aantal plenaire workshops zijn, individuele in-check momenten met de eigen lifecoach en opdrachten die ze in hun eigen omgeving moeten uitvoeren. Het doel is dat ze beter voorbereid zijn op het maken van een studiekeuze en weten welke mogelijkheden er allemaal zijn.
Remote buddies is een reeks van georganiseerd in samenwerking met ABN-AMRO. De vierde editie van de Engelse Buddies startte dit jaar in de vierde week van Januari. De kinderen lezen 6 weken lang een online (zelf uitgekozen) boek met een ABN AMRO buddy om zo de taal-en leesvaardigheid verder te ontwikkelen.
Techniek en Wetenschap
Dit is een programma wat is ontwikkeld door Deloitte en ook wordt gegeven door Deloitte. Het programma duurt twee uur. In dit programma gaan ze leren hoe je een robot maakt + wat je allemaal kan doen met een robot. Hier kunnen rond de 16 leerlingen komen. De groep wordt in tweeën gedeeld, dus idealiter zijn er twee lokalen dan.
Waar denk jij aan bij bacteriën? Dat het kleine beestjes zijn die je niet kunt zien? Dat ze op vieze plekken zitten, of dat je er ziek van kunt worden? Dat klopt allemaal, maar er zijn gelukkig ook een heleboel goede bacteriën die ons juist helpen gezond te blijven! Deze goede bacteriën worden probiotica genoemd. Winclove Probiotics, de aanbieder van de workshop, doet onderzoek naar de effecten van probiotica op onze gezondheid en ontwikkelt probiotische formuleringen.Tijdens de workshop komen de deelnemers meer te weten over bacteriën. Leer de goede bacteriën kennen, kweek je eigen bacteriën en proef ze! Het doel van de workshop is leren over je eigen lichaam, de wereld om je heen en leerlingen kennis te laten maken met proefjes en wetenschap.
Health en Lifestyle
Leren koken is heel belangrijk om na te leren denken over eten en biedt een mooie basis om in gesprek te gaan over verschillende culturen. Tijdens de kookworkshop kookt een professionele kok een maaltijd samen met de kinderen en nadien wordt er samen gegeten.
Tijdens de sportactiviteiten van Ludios konden de kinderen aan vier verschillende sport- en spelactiviteiten meedoen. Ludios begeleiders zijn sportprofessionals die de kinderen op een leuke en stimulerende wijze stimuleren en enthousiasmeren. De sportactiviteiten van Ludios dienen de ontspanning en het plezier maar bevorderen ook cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling .
Explore
De jongerenprogrammering in Eye brengt jongeren in aanraking met film. Via een educatieve rondleiding in het museum maken de kinderen kennis met de kunst van film. Aan de hand van objecten, bewegend beeld uit het archief en activiteiten leren ze de techniek en geschiedenis van film. Het vervoer werd geregeld door de Mocca cultuurbus.
Bij Upside Down konden de kinderen bij de entree al zien wat voor plezier hen te wachten stond. Van een surrealistische ruimte, tot een spiegeldolhof, tot het uitzoeken van wat op en neer was tot een ballenbak. Iedere ruimte had zijn eigen gekke karakter en de kinderen verveelden zich daarom geen moment. Bij binnenkomst kregen we een korte instructie zodat er een goede doorloop zou zijn door de ruimtes heen en na afloop werden de kinderen getrakteerd op wat lekkers in de kantine van het museum. Hierna gingen we met de cultuurbus terug naar Homebase.
Cultuur, media en kunst
Met Future Voices krijgen de jongeren van Studiezalen de kans om hun eigen podcast op te nemen. RADIOLAB richt zich op Amsterdamse jongeren. De focus ligt op onderzoek en meningsvorming ten aanzien van de huidige maatschappij. In deze tijd waarin het percentage jongeren dat een negatief toekomstbeeld heeft is het noodzakelijk om hen te stimuleren op constructieve wijze na te denken over de toekomst.
In Nieuw-West kunnen kinderen zich ontwikkelen binnen verschillende kunstdisciplines zoals theater, dans en muziek maar op het gebied van film- en beeldcultuur is er weinig tot geen aanbod. Stichting Studiezalen en Stichting Oxville bundelen de krachten om de jeugd in Nieuw-West te voorzien van een langlopend en duurzaam naschools filmeducatietraject genaamd Nieuw-West Film School. We richten ons de komende jaren op 8 t/m 16-jarigen uit de buurt die naast een duidelijke interesse in beeldcultuur over een intrinsieke motivatie beschikken om zich te ontwikkelen op het gebied van film en aangrenzende media.
Tijdens de workshop striptekenen en character design kregen de kinderen les in het ontwerpen van hun eigen stripfiguur. Na een opdracht mochten de kinderen vrij met hun eigen stripheld aan de slag.
Ter gelegenheid van het begin van de Ramadan maand, hebben we de kennis van de kinderen over Ramadan getest met een quiz! Aan de hand van een zelfgemaakte quiz hebben we de mooie opkomst wat kennis mee kunnen geven en ik was verrast dat er kinderen bijzaten die zoveel over de Ramadan wisten. Van vragen over wat je moet doen als je niet kunt vasten, tot een vraag over Taraweeh, tot een vraag waar de eerste openbaring was.
Bij deze workshop stond het schrijven van een eigen verhaal centraal. Hoe creëer je een hoofdpersoon? Wat is je thema? Kies je voor een futuristische omgeving of toch Middeleeuwse ridders en kastelen? Gebruik je alleen tekst of ook hier en daar wat plaatjes? We behandelden het creatieve schrijfproces van begin tot eind, van hoofdletter tot punt. De kinderen konden hun fantasie de vrije loop laten gaan en kwamen met de meest bijzondere verhalen.
Tijdens de tweedelige workshop Animatie werken de kinderen aan hun eigen animatiefilmpje. Kinderen kregen de mogelijkheid om een Stop Motion te maken of een flipboekje zoals in Eye. Met statieven en smartphones zijn we vervolgens in groepjes aan de slag gegaan.
Aanbod PO
Een workshop gericht op de overstap van groep 8 naar de eerste klas. Hierin worden leerlingen (en ouders) meegenomen in de uitleg over de keuze van een middelbare school en het lotingsproces. Daarnaast kunnen alle praktische vragen over de overstap worden gesteld.
Een workshop gericht op sexting & grooming. Hierin worden deelnemers geïnformeerd en bewust gemaakt over de risico’s van social media. Het is een interactieve les. Ze krijgen handige tips en tools om social media leuk en veilig te houden.
Elkaar leren kennen, hoe om te gaan met die spreekbeurtenkriebels. Hoe kun je het best van je plankenkoorts af, dit kwam aan bod in de eerste lessen.
Waar haal je inspiratie, ideeën en onderwerpen vandaan Alles om je heen kan een bron van inspiratie zijn, maar ook dingen die je hebt meegemaakt of programma’s die je op tv ziet. De kinderen kregen les in het putten van inspiratie voor een mooi verhaal.
Begin-midden-eind of rust-probleem-oplossing. Elk verhaal kent een bepaalde spanning of een bepaald probleem dat zich vroeger of later voordoet. De kinderen werden meegenomen in de wereld van hoe je een verhaal van begin tot eind vormt.
In deze les konden de kinderen zich verdelen in een regisseur, cameram man of vrouw, schrijver en acteur. Ze mochten in groepjes zelf een kort filmpje opnemen, dit kon zowel binnen als buiten. Voor de camera staan is toch net iets anders dan voor een groep, want je ziet je publiek niet. Het was dan ook heel bijzonder om te zien dat kinderen die voorheen een beetje verlegen waren, hier meer naar de voorgrond traden.
In deze les konden de kinderen met elkaar een verhaaltje maken en die gaan inspreken of elkaar rollen geven zodat iedereen een eigen karakter kon worden. Ze werden opgenomen en de kinderen konden zichzelf terug luisteren en luisteren naar de verschillende creatieve verhalen van hun medeleerlingen.
In deze lessen konden leerlingen zich laten inspireren door een professionele spoken word artiest die vaak optreedt. De kinderen kregen een hele andere kant van storytelling te zien. Een verhaal kan op een leuke, verdrietige of gedetailleerde manier geschreven worden, maar het kan ook rijmen! Ter plekke schudde de storyteller hele verhalen uit zijn mouw in rijmvorm en maakte een kort verhaaltje over iedere leerling!
Na weken van voorbereiding, waarbij de kinderen werden meegenomen in de brede en rijke wereld van storytelling, was het tijd om nu zelf te presenteren en alle kinderen wilden dit heel graag doen, hoe anders was dit de eerste les, waarbij kinderen elkaar naar voren schoven omdat ze verlegen waren. We zijn erg trots op wat er in deze paar weken allemaal is bereikt!
Stichting Discussiëren Kun je Leren begeleid ouders en leerkrachten bij constructieve gesprekken over de actualiteit en maatschappelijke gevoelige onderwerpen. DKJL schroomt geen discussie en helpt bij vormgeven en invullen van de dialoog, de discussie en het debat. Besproken onderwerpen waren mediawijsheid, duurzaamheid en omgevingsvisie en financiële verantwoordelijkheid.
Techniek en Wetenschap
Dit is een programma wat is ontwikkeld door Deloitte en ook wordt gegeven door Deloitte. Het programma duurt twee uur. In dit programma gaan ze leren hoe je een robot maakt + wat je allemaal kan doen met een robot. Hier kunnen rond de 16 leerlingen komen. De groep wordt in tweeën gedeeld, dus idealiter zijn er twee lokalen dan.
Waar denk jij aan bij bacteriën? Dat het kleine beestjes zijn die je niet kunt zien? Dat ze op vieze plekken zitten, of dat je er ziek van kunt worden? Dat klopt allemaal, maar er zijn gelukkig ook een heleboel goede bacteriën die ons juist helpen gezond te blijven! Deze goede bacteriën worden probiotica genoemd. Winclove Probiotics, de aanbieder van de workshop, doet onderzoek naar de effecten van probiotica op onze gezondheid en ontwikkelt probiotische formuleringen.Tijdens de workshop komen de deelnemers meer te weten over bacteriën. Leer de goede bacteriën kennen, kweek je eigen bacteriën en proef ze! Het doel van de workshop is leren over je eigen lichaam, de wereld om je heen en leerlingen kennis te laten maken met proefjes en wetenschap.
In de eerste les ‘de inbraak’ gaan leerlingen als forensisch onderzoeker aan de slag met bewijsstukken en leren wie de dader is. Dit is een les van een uur. De werkwijze is op basis van onderzoekend leren. Studenten van de UvA komen na school met de benodigde materialen en verzorgen de workshop
Expeditie Moendoes – dit is een spannend spel, waarin leerlingen een onbekende planeet in kaart brengen. Ze moeten informatie verzamelen, gegevens uitwisselen en conclusies publiceren. Ze gaan te werk als een team wetenschappers. Leerlingen maken op een speelse manier kennis met de essentie van wetenschap.
Deze activiteit is ontwikkeld in het kader van het project Creativiteit als startpunt voor de verbinding van artistiek vermogen en technologie. Het uitgangspunt van de les is het samenbrengen en verbinden van kunst & cultuur en wetenschap & technologie. De les bestaat uit een reeks activiteiten om boodschappen over te brengen met behulp van een micro:bit. Een micro:bit is een klein computertje met een display van 5 X 5 ledlampjes, waarop je teksten en icoontjes kunt programmeren. Sommige componenten van de micro:bit kunnen interactie hebben met de omgeving en je kunt er ook losse onderdelen op aansluiten, zoals een led lampje of een mini speaker. De les draagt bij aan het artistiek vermogen, de creatieve vaardigheden, het vermogen om te reflecteren en kritisch te kijken van leerlingen op de basisschool. De activiteiten zijn ontwikkeld in samenwerking met het onderwijs en met experts op het gebied van kunst, wetenschap en technologie.
In de workshop tinkeren bouwen de kinderen aan een apparaat/mechanisme/bouwwerk dat een ballon laat knappen als je aan een touwtje trekt. Het touwtje is het enige dat je mag aanraken om het mechanisme in werking te zetten. In elk mechanisme moet dus een touwtje en een opgeblazen ballon zitten, verder is de opdracht helemaal vrij. Het is aan de kinderen om het touwtje en de ballon met elkaar te verbinden en te zorgen dat de ballon knapt als er aan het touwtje getrokken wordt. Hoe dat mechanisme eruit ziet is helemaal aan de kinderen. De kinderen mogen zelf bedenken welke materialen ze daarbij gebruiken.Tinkeren is een innovatieve methode, werkvorm en manier van denken en werken. De workshop tinkeren spreekt spelenderwijs de creativiteit en het probleemoplossend vermogen van kinderen aan.
In deze les maken leerlingen zelf een luchtraket, die ze testen en verbeteren. Ze ontdekken zo verschillende variabelen die invloed hebben op de afstand die een raket aflegt. In de les zitten verschillende raketwerkbladen en meetmethoden om de afstand die de raket heeft afgelegd te bepalen. Er zijn twee versies van deze raket: de pompraket en de rietjesraket . De principes achter het vliegen en lanceren van de raketten zijn hetzelfde, maar de pompraket is spectaculairder, terwijl bij de rietjesraket eenvoudigere materialen worden gebruikt.
Health & lifestyle
Tijdens de sportactiviteiten van Ludios konden de kinderen aan vier verschillende sport- en spelactiviteiten meedoen. Ludios begeleiders zijn sportprofessionals die de kinderen op een leuke en stimulerende wijze stimuleren en enthousiasmeren. De sportactiviteiten van Ludios dienen de ontspanning en het plezier maar bevorderen ook cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Leren koken is heel belangrijk om na te leren denken over eten en biedt een mooie basis om in gesprek te gaan over verschillende culturen. Tijdens de kookworkshop kookt een professionele kok een maaltijd samen met de kinderen en nadien wordt er samen gegeten.
Een workshop gericht op stress en ontspanning, waarbij de deelnemers geïnformeerd worden over de theorie achter stress en tools krijgen aangeboden hoe ze om kunnen gaan met stressvolle situatie op persoonlijk gebied en in de klas.
Een workshop waarbij wordt stilgestaan bij de schijf van 5, wat gezond eten oplevert, informatie over belangrijke voedingsstoffen in combinatie met het effect op het lichaam, calorieën en bmi, gevolgen van te veel of te weinig eten. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de vraag hoe je goed switcht van ongezond naar gezond eten.
Explore
De jongerenprogrammering in Eye brengt jongeren in aanraking met film. Via een educatieve rondleiding in het museum maken de kinderen kennis met de kunst van film. Aan de hand van objecten, bewegend beeld uit het archief en activiteiten leren ze de techniek en geschiedenis van film. Het vervoer werd geregeld door de Mocca cultuurbus.
De Mobility Experience in Move Amsterdam is een interactieve en uitdagende tentoonstelling over mobiliteit voor kinderen. De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Op de begane grond is de permanente tentoonstelling ‘Stad, Groen, Schoon & Slim’ te vinden. Kinderen leren hier meer over de basisprincipes van mobiliteit en hoe we in de toekomst ons zullen voortbewegen.
Cultuur media en Kunst
Onder toeziend oog van een professionele schilder hebben de kinderen met verf op hun blokje mogen schilderen. De een schilderde een voetballer, de ander wilde haar eigen kamer schilderen. Het was een expressie van wat de kinderen zelf belangrijk vinden en het meest vertrouwd vonden om te schilderen.
De les na het schilderen konden de kinderen beginnen zich voor te bereiden op graffiti! In de klas maakten ze kennis met de eerste greepjes van het vak en konden ze een kladversie maken van wat ze eventueel zouden willen doen.
Na het oefenen op Het Talent zelf, was het eindelijk zo ver, de kinderen konden hun graffiti skills laten zien bij de NDSM werf. Dit is natuurlijk dé plek voor kunstenaars en waar ze zich kunnen ontplooien. Ze kregen les van een docente en mochten met verschillende busjes graffiti aan de slag. Een uur lang konden kinderen hun bord versieren met hartjes, letters, kleuren, ze mochten zich laten gaan. Ook de begeleiders deden mee en hadden hun eigen bord.
De storytelling werd verzorgd door Samir, die eerder samen met Marco Pesch, ook betrokken is geweest bij de reeks over presenteren. Eerst kregen de kinderen voorbeelden van de meester zelf over hoe je een kort verhaal langer kan maken en van een opsomming van wat je op een dag doet, een veel meer gedetailleerd verhaal kan maken dat je publiek niet zal vervelen, maar juist zou boeien.
In de workshop tinkeren bouwenm de kinderen aan een apparaat/mechanisme/bouwwerk dat een ballon laat knappen als je aan een touwtje trekt. Het touwtje is het enige dat je mag aanraken om het mechanisme in werking te zetten. In elk mechanisme moet dus een touwtje en een opgeblazen ballon zitten, verder is de opdracht helemaal vrij. Het is aan de kinderen om het touwtje en de ballon met elkaar te verbinden en te zorgen dat de ballon knapt als er aan het touwtje getrokken wordt. Hoe dat mechanisme eruit ziet is helemaal aan de kinderen. De kinderen mogen zelf bedenken welke materialen ze daarbij gebruiken.Tinkeren is een innovatieve methode, werkvorm en manier van denken en werken. De workshop tinkeren spreekt spelenderwijs de creativiteit en het probleemoplossend vermogen van kinderen aan.
We openden de meivakantie met een bezoek aan Kriterion op de maandag. Wat speciaal is bij Kriterion is dat we zelf een film konden kiezen. We vertrokken vanuit Osdorp met de cultuurbus die ons vervolgens precies voor Kriterion afzette en ons later ook weer ophaalde. De basisschoolleerlingen konden genieten van een Mario Bros film en kregen tussendoor snacks en drinken. Na afloop konden ze nog in de kantine zitten voor we weer in de cultuurbus stapten. Na onze film, kon de middelbare school groep naar een film.
Ter gelegenheid van het begin van de Ramadan maand, hebben we de kennis van de kinderen over Ramadan getest met een quiz! Aan de hand van een zelfgemaakte quiz hebben we de mooie opkomst wat kennis mee kunnen geven en ik was verrast dat er kinderen bijzaten die zoveel over de Ramadan wisten. Van vragen over wat je moet doen als je niet kunt vasten, tot een vraag over Taraweeh, tot een vraag waar de eerste openbaring was.
Tijdens de rondleiding in het Van Gogh Museum vertelt een museumdocent de leerlingen het bijzondere verhaal van Vincent van Gogh. Wat schilderde hij en waarom? Je ziet meer als je weet waarop je moet letten! Tijdens de rondleiding komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals schildertechniek, kleurgebruik, compositie, licht, materiaal, thematiek en smaak. Naast kijken gaat het bij de rondleiding natuurlijk ook om doen. Leerlingen maken tijdens de rondleiding bijvoorbeeld een tekening, schrijven een klein gedicht of gaan op zoek naar emoties in de schilderijen van Vincent van Gogh.
De Hermitage Amsterdam biedt prikkelende rondleidingen voor kinderen van het middelbaar en voortgezet onderwijs. Kinderen worden aangespoord om goed te kijken en hun eigen verhalen bij de schilderijen te bedenken.
Kijken en ontdekken staan centraal in het educatieprogramma van Museum ‘T Schip. Leerlingen leren op een vrolijke en interactieve manier over de architecten, ambachten en ideëen van de Amsterdamse School. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vormentaal van de stroming: hoe herken je een Amsterdamse Schoolgebouw, en welke materialen gebruikten de kunstenaars en architecten? De lessen van Museum Het Schip sluiten aan bij de leerlijnen: cultureel erfgoed, kunstzinnige oriëntatie en geschiedenis.
Aan het eind van de kunst en cultuur thema’s hadden de kinderen de kans om hun werkjes en ervaringen te delen met hun ouders, als echte storytellers. De kinderen namen ons en hun ouders mee in wat ze de afgelopen weken allemaal hebben gedaan en wat hen het meest is bijgebleven, iedereen had iets anders te vertellen en deed dit op zijn of haar eigen manier, de kinderen waren erg trots op wat ze hebben neergezet, en wij ook!