Van student bouwkunde naar oprichter en voorvechter van Studiezalen. Abdelhamid Idrissi heeft Studiezalen vanaf nul opgebouwd tot de awardwinnende stichting die het nu is. Zo werd hij bijvoorbeeld in 2019 Amsterdammer van het jaar. Hoe helpt hij jaarlijks honderden kinderen uit zijn wijk om het beste uit zichzelf te halen?
“Ieder kind heeft iemand nodig die in hem of haar gelooft en die een helpende hand biedt wanneer dat nodig is. Mijn ouders waren dat voor mij. Zij hielpen mij om mezelf te ontwikkelen en te komen tot waar ik nu sta. Ik hoop dat Studiezalen datzelfde betekent voor de kinderen die bij ons komen. Dat wij hen kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is, ook als je opgroeit in Amsterdam Nieuw-West. Op mijn achtste kwam ik in deze kleurrijke wijk te wonen. De meeste bewoners komen de wijk nauwelijks uit en zien daardoor weinig van de rest van Nederland. Ik wil de kinderen laten zien wat er mogelijk is, ook voor hen.
Armoede zit niet alleen in geldgebrek. Het is meer dan grote gezinnen in kleine huizen met geldzorgen. Het gaat ook om armoede in vocabulaire en ervaringen. Dat ondervond ikzelf tijdens mijn studie Bouwkunde. Ik leerde veel, over spreekwoorden en bouwtermen, maar ook over dat je je gevoel mag uiten en vragen mag stellen. Dat was iets wat ik nooit deed, ik knikte altijd terwijl ik het niet begreep.
Het begeleiden van kinderen doe je door ze te ontleden; wie zijn ze, wat maken ze mee en wat kunnen ze? Het helpt niet om ze de deur te wijzen of te demotiveren. Je moet luisteren, afspraken maken en complimenten geven wanneer iets lukt. Dan voelen ze zich gezien. Het gevoel dat je het verschil kunt maken in het leven van kinderen, dat ze zich kunnen ontladen en groeien, is geweldig.
Mijn doel is om nog veel meer kinderen en hun ouders te helpen via Studiezalen. Want de positieve beweging rondom een kind wordt alleen maar groter wanneer ouders en Studiezalen samenwerken. Vaak hebben zij in hun jeugd ook niet de begeleiding gehad die ze nodig hadden. Daarnaast ben ik bezig met een anti-pest formule. Er wordt veel gepest en protocollen helpen niet. Ik werk hard om Studiezalen nog succesvoller te maken. Dat verdienen deze kinderen.”
Talent tot bloei laten komen
Ieder kind heeft talenten. Stichting Studiezalen biedt bewoners van kwetsbare wijken de kans, de ruimte en de begeleiding om hun talenten tot bloei te laten komen.
Van kwetsbaar naar krachtig
Studiezalen doorbreekt intergenerationele overdracht van armoede en kansenongelijkheid door ruimte, huiswerkbegeleiding en life coaching te bieden. Zo maken we alle kwetsbare wijken in Nederland krachtig.
Samen bieden we een bredere blik, waardevol netwerk en volop kansen
Om nog meer kinderen te bereiken, hebben wij steun nodig van (lokale) overheden en bedrijven voor financiële en inhoudelijke ondersteuning. Door samen te werken bieden wij kinderen een ruime blik op de wereld, een waardevol netwerk en volop kansen om hun talenten te ontplooien.
Dit magazine, de eerste in een reeks van tien, gaat over ‘Extra Onderwijs’, waarbij de aanpak van Studiezalen in Amsterdam wordt uitgelicht. Met persoonlijke verhalen, cijfers en interessante voorbeelden, wordt een beeld geschetst van hoe Studiezalen werkt aan het bevorderen van kansengelijkheid. Dit magazine is ter inspiratie voor iedereen die bezig is met Gelijke Kansen. Het magazine is uitgebracht in samenwerking met de Gelijke Kansen alliantie van het Ministerie van OCW.