Studiezalen

Overheid.

Anders kijken, anders doen.

Stichting Studiezalen is een unieke partner voor overheidsorganisaties op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Doordat we actief zijn in de wijken en aanschuiven bij diverse beleidstafels slaan we een brug tussen de wijkbewoners en de beleidsmakers en verbinden we systeem- en leefwereld.

Wij weten wat er speelt en wat er nodig is. Wij kijken en doen anders. Wij vinden dat mensen niet in hokjes, cijfers en categorieën te vangen zijn. Wij blijven de mens zien en helpen hen op een holistische manier, die grenzen van afdelingen, domeinen en departementen overschrijdt. Want alleen dan kun je verschil maken.

Brug slaan.

Studiezalen brengt werelden samen. Het legt contact tussen de werelden van de kinderen en gezinnen uit de wijken die we ondersteunen, en die van beleidsmakers en bedrijven die graag verschil willen maken maar niet weten hoe ze dat het beste aanpakken. Wij spreken beide taalfrequenties, begrijpen beide leefwerelden en brengen mensen zoveel mogelijk samen.

Samen impact maken.

In de jaren dat Studiezalen actief is, is de stichting volwassen geworden. De lessen die we geleerd hebben, delen we graag met anderen. Dat doen we bijvoorbeeld binnen het Nationaal Programma. Onze missie is ‘een goede nachtrust voor ieder kind’, maar we kunnen die goede nachtrust niet overal tegelijk bewerkstelligen. Daarom is het nodig om een blauwdruk van onze aanpak te maken, samen met overheidsinstanties. En daarom meten we onze impact op diverse niveaus, zodat we onze aanpak kunnen bewijzen op basis van die resultaten.

Anders kijken.

Een voorbeeld van anders kijken is de zogenoemde ‘Garantieknop’ voor mensen in de bijstand. Dit initiatief is mede-geïnitieerd door Studiezalen en is in samenwerking met het de gemeente Amsterdam, UWV, WPI, Woningbouwverenigingen en Belastingdienst tot stand gekomen. Waarom zouden mensen niet uit de bijstand willen? Het blijkt dat zij wel wíllen, maar dat ze de zekerheid van hun uitkering niet los durven te laten. Want wat als het niet lukt? Met de Stopknop zetten ouders de stap naar werk, met de zekerheid dat ze kunnen terugvallen op hun huidige uitkering.

De aanpak van Studiezalen sluit aan bij de ambities van Amsterdam op het gebied van diversiteit en inclusie, en bij de wens van de gemeenteraad om te investeren in gelijke kansen in buurten met grote kansenongelijkheid, waar Studiezalen actief is met het motto ‘Ieder kind heeft recht op een goede nachtrust’. Op deze manier wordt ook bijgedragen aan maatschappelijk verantwoord inkopen, en wordt er een unieke samenwerking tot stand gebracht op de plek en voor de mensen waar het om gaat. Het mooie van Studiezalen is dat het een initiatief is dat vanuit de sociale basis, voor en door de mensen waar het om gaat, wordt georganiseerd. Het is echt! Geen exercitie op papier. Ook opdrachtnemers zijn er om die reden graag bij betrokken.

Giancarlo Carboni.

Social Return Amsterdam

De reden dat wij voor Studiezalen hebben gekozen is dat wij graag maatschappelijk betrokken zijn in wijken waarin wij ook actief zijn met onze woningportefeuilles. In Amsterdam Nieuw-West hebben wij meerdere portefeuilles. Door het steunen van Studiezalen hopen wij bij te dragen aan een hoger onderwijsniveau van jongeren in een veilige en rustige omgeving. .

Emre Ünver.

Stadsdeelvoorzitter Nieuw-West

Studiezalen is met hun community-brede aanpak het innovatieve antwoord op de problematiek in Amsterdam. Ik heb veel respect voor de bevlogen manier waarop het team prachtige resultaten boekt.

Ronilla Snellen.

Coördinator Gelijke Kansen Alliantie, Ministerie van OCW

Zij doen al mee.

Vrijblijvend kennis maken? Samen verkennen we graag de mogelijkheden.

Scroll naar boven