Studiezalen

Stichting Studiezalen ontvangt de Helffer Kootkar Prijs 2024.

Home

Het Oranje Fonds heeft Stichting Studiezalen met trots erkend voor haar inspanningen met de Helffer Kootkar Prijs 2024, een prijs die sociaal burgerschap stimuleert en dit jaar het bevorderen van gelijke kansen centraal stelt.

De Helffer Kootkar Stichting werd in 1980 opgericht door de heer A.H. Helffer en mevrouw C.M.J. Kootkar, en hun nalatenschap leeft voort in de vorm van deze prestigieuze prijs. Ondergebracht bij het Oranje Fonds, wordt de prijs iedere twee jaar toegekend aan initiatieven die zich inzetten voor het bevorderen van maatschappelijke participatie voor mensen die een marginale positie innemen in de samenleving, door bijvoorbeeld ziekte, gebrek, of sociale en culturele achtergrond.

De prijs voor 2024 richt zich op een thema dat ons na aan het hart ligt: kansengelijkheid voor kinderen en jongeren in kwetsbare omstandigheden. Deze doelgroep heeft in Nederland vaak minder kansen om hun potentieel in onderwijs en op de arbeidsmarkt te verwezenlijken, en dat bemoeilijkt hun weg naar een zelfstandig bestaan.

De jury, bestaande uit oud-bestuursleden van de stichting en experts van het Oranje Fonds, was diep onder de indruk van de toewijding, professionalisering en resultaten van Stichting Studiezalen. De erkenning werd ons toegekend op basis van de volgende belangrijke overwegingen:

Integrale Probleemaanpak – Wij hebben armoede, de gerelateerde leefomstandigheden en de kansenongelijkheid grondig in kaart gebracht en een effectieve en duurzame aanpak ontwikkeld die op alle fronten werkt.

Ouderprogramma – Naast onze focus op kinderen en jongeren, bieden we ouders programma’s aan om hun vaardigheden te versterken, met als doel armoedeproblematiek bij de kern aan te pakken.

Pay-it-Forward Methode – Jongeren die gebruik hebben gemaakt van Studiezalen voelen zich intrinsiek gemotiveerd om anderen te helpen. Velen keren terug als vrijwilliger, stagiair of werknemer, en fungeren zo als krachtige rolmodellen voor de volgende generatie.

Concreet Plan – Ons zorgvuldig ontwikkelde talentprogramma richt zich specifiek op het verkleinen van de afstand tussen jongeren en hun dromen. We geloven dat elk kind de kans moet krijgen om te stralen en zijn of haar volledige potentieel te bereiken.


Dankzij de genereuze bijdrage van het Oranje Fonds en de erkenning van de Helffer Kootkar Prijs, zijn wij nog gemotiveerder om door te gaan met onze missie: Een goede nachtrust voor ieder kind. Samen kunnen we barrières doorbreken en werken aan een toekomst waarin elk kind zich gezien en gehoord voelt.

Scroll naar boven