Studiezalen

Ervaring, verkenning en uitwisseling over de landsgrenzen..

Home

Met grote eer ontving Stichting Studiezalen de uitnodiging om Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima te vergezellen tijdens hun staatsbezoek aan België. Op uitnodiging van Karen van Stegeren, consul-generaal in België, stond het bezoek in het teken van onderwijs. Jongeren uit zowel België als Nederland gingen in dialoog met diverse organisaties en hoogwaardigheidsbekleders, waarbij het versterken van wederzijds begrip centraal stond.

Abdelhamid Idrissi had de bijzondere eer om het woord te nemen voor dit diverse en unieke gezelschap, in het majestueuze Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn boodschap was krachtig en duidelijk: kansenongelijkheid draagt bij aan studieuitval. Jongeren die gebukt gaan onder zorgen buiten hun studie verliezen hun focus op onderwijs. Zijn woorden raakten diep en vormden het startpunt voor een betekenisvolle en indringende discussie tijdens de lunch.

Een student deelde tijdens de lunch openhartig zijn worstelingen. Ondanks zijn dubbele studie en diverse vaardigheden, ervaart hij dat hij sneller zijn weg zou vinden op ‘de straat’, waar zijn talenten wél erkend worden. In de formele arbeidsmarkt daarentegen kreeg hij maar liefst 28 afwijzingen voor stages. Zijn verhaal illustreerde de kloof tussen talent en kansen en benadrukte de noodzaak van eerlijke toegang tot kansen.

Het samenbrengen van jongeren in een voor hen onbekende context vereist bewustzijn en voorbereiding. Bojana Duovski, Mover & Shaker, ontwierp een gespreksvorm die gelijkwaardigheid en wederkerigheid bevorderde. Tijdens de lunch, waar zij tevens de tafel host was van Koningin Máxima, stond verbinding centraal. Om de jongeren voor te bereiden op de etiquette en dresscode van de gelegenheid, organiseerde ze een winkeluitje, waarbij Vermaat een workshop gaf over tafelmanieren in het prachtige Rijksmuseum. Dankzij A-point werd het vervoer naar Antwerpen vlekkeloos geregeld, wat de roadtrip nog plezieriger maakte.

Deze unieke uitwisseling kreeg een prachtige vervolgstap toen een delegatie een bezoek bracht aan Amsterdam Osdorp, waar we samen de eerste verjaardag van Supermarkt Fris vierden. De gesprekken waren inspirerend en leerzaam voor beide partijen en er werd veel van elkaar geleerd.

De dag was doordrenkt met enthousiasme, oprechte interesse en warmte. Het was een dag vol verbindingen, waarin iedereen geraakt werd door de uitwisseling. Het is een groot voorrecht om te zien hoe we deze delegatie konden inspireren, en we kijken uit naar meer van dit soort uitwisselingen in de toekomst.

Scroll naar boven