Studiezalen

Opening Fris Supermarkt.

Home

Supermarkt FRIS opende op 24 januari 2023 de deuren als een uniek initiatief, waar gezinnen tijdelijk gratis boodschappen kunnen doen zonder schaamte, met als doel armoede aan te pakken en waardigheid te herstellen.

Als Stichting Studiezalen hebben we de eerste acht jaar vooral ‘gedaan’ wat nodig was. We zijn begonnen met leren van de kinderen zelf. Onze missie veranderde steeds naarmate we beter begrepen wat zij nodig hadden. In het begin dachten we dat het vergroten van kansen simpelweg betekende het bieden van gratis huiswerkbegeleiding. Daarna verschoof onze focus naar talentontwikkeling en vervolgens naar persoonsvorming.

Al snel merkten we echter dat de kinderen waar we mee werken, ontzettend slim, leergierig, grappig en respectvol zijn – net zoals elk ander kind. Maar wat we ook zagen, is dat deze kinderen vaak enorme stress ervaren, veroorzaakt door de armoede en ongelijkheid in hun omgeving. Dit belemmert hen in hun dagelijkse ontwikkeling en welzijn.

Na een reis van acht jaar ontdekten we de kern van onze missie: Een fijne nachtrust voor elk kind, door armoede en ongelijkheid te doorbreken. Want om een kind écht kind te laten zijn, moeten we ervoor zorgen dat de stress en zorgen die hen omringen, verdwijnen of verzacht worden. Alleen zo kunnen zij zich onbezorgd en vol potentie ontwikkelen.

We kijken langs de symptomen naar de kernoorzaken en onderzoeken wat nodig is om de ongelijkheid en armoede te doorbreken. Jarenlang hebben wij inzamelingsacties gedaan – van maandverband tot voedsel en winterjassen – maar dit legde een zware druk op onze organisatie en mensen. Samen met de jongeren en ouders zijn we toen gaan nadenken over structurele oplossingen die voortkomen uit hun eigen behoeften. We zetten aan tot community wealth building, met als doel duurzaam zelfredzaam te worden. Ouders gaven aan dat het hen aan waardigheidontbreekt wanneer ze telkens moeten bewijzen hoe arm ze zijn om hulp te ontvangen. Lange rijen voor voedselhulp versterken dit gevoel van schaamte en stress.

Vanuit het vertrouwen dat we met de ouders hebben opgebouwd, luisteren we naar hun wensen en ideeën over hoe hulp eruit zou moeten zien. Dit leidde tot het concept van Supermarkt FRIS: een plek waar elk gezin een nieuwe start kan maken, tijdelijk gratis boodschappen kan doen zonder schaamte, en met steun van een lifecoach op weg kan naar een waardige en zelfstandige toekomst. Door de dagelijkse stress van het overleven tijdelijk te verzachten, ontstaat er ruimte voor reflectie, ontwikkeling, scholing of werk.

Burgemeester Halsema benadrukte bij de opening van Supermarkt Fris de waarde hiervan: “Het is een supermarkt, maar ook een kleine revolutie. Hiermee wordt waardigheid teruggegeven aan mensen in armoede, en dat is ongelofelijk belangrijk.”

Onze positie als voorloper in dit soort initiatieven maakt het moeilijk om Supermarkt FRIS financieel volledig rond te krijgen. Daarom hebben we de steun van bedrijven, retailers en sponsoren hard nodig, voor de structurele levering van producten of een langdurige samenwerking om dit concept levend te houden en armoede te doorbreken. Samen kunnen we een blijvende impact maken en bijdragen aan een toekomst waarin elk kind een goede nachtrust heeft.

Scroll naar boven