De Hélène de Montigny Stichting erkent sinds het einde van de jaren ’50 elke drie jaar personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de mensheid. In de voetsporen van eerdere laureaten zoals dr. Jonas Salk, Majoor Bosshardt en Ahmed Aboutaleb, werd dit jaar Abdelhamid Idrissi geëerd voor zijn onvermoeibare inzet voor kansengelijkheid en inclusie.
De jury, bestaande uit Prof. dr. ir. Karen Maex, drs. Naima Azough en ds. Joost Röselaers, sprak met bewondering over Abdelhamid’s werk. Zijn inspanningen, gericht op het creëren van gelijke kansen voor kansarme jongeren, hebben tastbare impact gemaakt op zowel individuen als de samenleving.
“Het is een onbeschrijfelijk gevoel om niet alleen als persoon gezien te worden, maar ook om de waarde van ons werk, ons hart voor de medemens, erkend te zien in de vorm van deze bijzondere prijs” deelt Abdelhamid ontroerd. “Deze erkenning maakt het mogelijk om onze missie en de impact van Stichting Studiezalen nog meer zichtbaar te maken.”
Stichting Studiezalen is meer dan een organisatie; het is een beweging die zich dagelijks richt op het doorbreken van traditionele structuren en het creëren van nieuwe, innovatieve manieren om kinderen en gezinnen te ondersteunen. En voor organisaties en overheden is het een kennisplatform waar zij beleid en plannen kunnen toetsen aan de praktijk.
De methodiek is beproefd en vraaggericht omdat het samen met de doelgroep die het betreft is ontwikkeld. Ruim 12 jaar staat de organisatie elke dag, midden in de kwetsbare wijken naast de kinderen en gezinnen en kijkt vanuit hun leefwereld mee wat nodig is. Het DNA van wendbaarheid binnen de organisatie is essentieel, zodat de methodiek op basis van iteratie continue doorontwikkeld kan worden ten goede van de jongeren en gezinnen en om deze reden omarmen zij de samenwerking. Inmiddels reikt het ambassadeurschap in het bedrijfsleven, de onderwijswereld en zelfs in het buitenland.
Wat deze prijs nog betekenisvoller maakt, is dat het licht schijnt op de onzichtbare aspecten van het werk: de constante zoektocht naar betere manieren om ongelijkheid te bestrijden en jongeren te helpen hun volledige potentieel te benutten, samen met de jongeren waar het om gaat. Het succes van Stichting Studiezalen is een levend bewijs van wat er mogelijk is wanneer men met liefde, vastberadenheid en samenwerking te werk gaat.
Met deze erkenning hopen wij niet alleen meer zichtbaarheid te krijgen, maar ook om nog meer mensen en organisaties te inspireren om zich aan te sluiten in de strijd tegen armoede en kansenongelijkheid. Alleen samen kunnen we een duurzame verandering bewerkstelligen en barrières doorbreken.
Het werk dat Stichting Studiezalen doet, en met name de manier waarop we dat doen loopt vaak voor op de gewende en gebaande structuren, methoden en activiteiten. En juist daarom zijn erkenningen extra waardevol. Het is een geweldige manier om het ongeziene te laten zien, waarna men zich in ons verdiept en geïnspireerd raakt om uitdagingen op een andere manier aan te gaan.